ԿԱՌՈՒՑՈՂԱԿԱՆ ՄՈՏԵՑՈՒՄԸ՝ ՈՐՊԵՍ ԿԱՐԵՎՈՐԱԳՈՒՅՆ ՍԿԶԲՈՒՆՔ ԺԱՄԱՆԱԿԱԿԻՑ ՀԱՄԱԼՍԱՐԱՆՈՒՄ ԱՆԳԼԵՐԵՆԻ ՀԱՏՈՒԿ ՆՊԱՏԱԿՆԵՐՈՎ ՈՒՍՈՒՑՄԱՆ ԾՐԱԳԻՐ ՄՇԱԿՄԱՆ ՀԱՄԱՐ - Գրիգորյան Լուսինե (Օտար լեզուները մասնագիտական նպատակների համար, 2024)
Հոդվածում բացահայտվում են դասավանդման կառուցողական մոտեցման առանձնահատկությունները և ուսումնասիրվում են օտար լեզու սովորելու նպատակները: Կոնստրուկտիվիզմը որպես կրթական տեսություն և անգլերենի հատուկ նպատակներով ուսուցման մոտեցում ներառում է ուսանողների ակտիվ մասնակցությունը գիտելիքների ձևավորմանը և աշխարհի ըմբռնմանը սեփական փորձի, հաղորդակցության և մտածողության միջոցով: Կոնստրուկտիվիզմի հիմնական սկզբունքները ընդգծում են սովորողի դերը ուսուցման գործընթացում և իմաստալից հարուստ փորձի կարևորությունը: Կառուցողական ​​մոտեցումը շեշտը դնում է ակտիվ ուսուցման, քննադատական ​​մտածողության և խնդիրների լուծման վրա: Ժամանակակից համալսարանում անգլերենը հատուկ նպատակներով (ESP) ուսուցման ծրագրի մշակման համատեքստում կառուցողական մոտեցումը ներառում է՝ համատեքստային ուսուցում՝ ուսումնական պլանի ձևավորում՝ հիմնվելով սովորողների հատուկ կարիքների և համատեքստերի վրա: Հատուկ նպատակներով անգլերենի (ESP) ուսուցման համատեքստում սա նշանակում է ուսուցման բովանդակության համապատասխանեցում ուսանողների մասնագիտական ​​կամ ակադեմիական ոլորտներին, ինչպիսիք են բիզնեսը, գիտությունը կամ տեխնոլոգիան; ինտերակտիվ ուսումնական գործունեություն՝, որը խրախուսում է ուսանողների ակտիվ ներգրավվածությունը ուսումնական գործընթացին՝ խմբային քննարկումներ, դեպքերի ուսումնասիրություններ, կոնկրետ ոլորտին վերաբերող իրական իրավիճակներ; վավերական նյութերի օգտագործում՝ ինչպիսիք են ոլորտի հաշվետվությունները, ակադեմիական ամսագրերը կամ աշխատավայրի փաստաթղթերը՝ նպատակ հետապնդելով ուսանողներին ծանոթացնել այն լեզվին, որին նրանք կհանդիպեն իրենց ապագա մասնագիտության մեջ; ուսանողակենտրոն ուսուցում՝ ուսուցչից, որպես գիտելիքի միակ աղբյուր, ուշադրության տեղափոխում դեպի ուսուցման մեջ ակտիվ դեր ստանձնող ուսանող՝ հիմնվելով կոնկրետ ոլորտի հետ կապված նախագծերի, հետազոտությունների և ներկայացումների վրա; գնահատում՝ , որը նեռարում է ոչ միայն լեզվի իմացությունը, այլև լեզվական հմտությունների կիրառումը իրական իրավիճակներում, հիմնվելով գործնական առաջադրանքների, շնորհանդեսների կամ պորտֆոլիոների վրա, որոնք արտացոլում են իրենց մասնագիտական գիտելիքները: Կառուցողական մոտեցման կիրառումը ESP-ում նպատակ ունի ուսուցման փորձն ավելի բովանդակալից և համապատասխան դարձնել ուսանողների ապագա ջանքերին՝ խթանելով լեզվի ավելի խորը ըմբռնումը կոնկրետ համատեքստում, որտեղ նրանք այն կօգտագործեն: