ԱՆԳԼԻԱԲԱՆՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ ՖՐԱՆՍԵՐԵՆՈՒՄ - Սարգսյան Գայանե; Առաքելյան Զարուհի (Օտար լեզուները մասնագիտական նպատակների համար, 2024)
Սույն հոդվածը միտված է ուսումնասիրելու “անգլիաբանություն” կոչվող երևույթը: Անգլիաբանությունը անգլերենից կատարված փոխառություն է որևէ լեզվում, այս դեպքում՝ ֆրանսերենում: Անգլիաբանությունների կիրառման պատճառները ֆրանսերենում շատ տարբեր են. պատճառներից են սխալ կամ բառացի թարգմանությունը անգլերենից ֆրանսերեն, անգլերենի գերիշխող դիրքը աշխարհում, նոր, ժամանակակից տեխնոլոգիաների ի հայտ գալը և հետզհետե զարգանալը, և վերջապես ֆրանսիացի երիտասարդների միտումը ավելի նորաձև երևալու: Հարկ է նշել, որ որոշ անգլիաբանություններ այնքան հաճախակի են կիրառվում ֆրանսերենում, որ բացարձակապես միախառնվում են վերջինիս հետ և նույնիսկ հայտնվում են բառարաններում, որպես լիարժեք ֆրանսերեն բառեր: Բազմաթիվ են դեպքերը, երբ անգլիաբանությունները այնքան են ադապտացվում լեզվում, որ ավելի կիրառելի են դառնում, քան ֆրանսերենում առկա դրանց համարժեքները: Հոդվածում խոսել ենք նաև “ֆրանգլե” կոչվող երևույթի մասին, որը ի հայտ է եկել վերջին ժամանակաշրջանում և վայելում է ֆրանսիացիների համակրանքը: Նշենք նաև, որ անգլիաբանությունները, բացի վերոնշյալ ոլորտներից, շատ ակտուալ են նաև սպորտում, դատական և պառլամենտական համակարգում, առևտրային շրջանակներում, ինչպես նաև վերջին շրջանում ֆիլմարտադրության ասպարեզում: Անգլիաբանությունները շարունակում են կիրառեվել ֆրանսերենում՝ ընդլայնելով կիրառելիության շրջանակները: