ԳՆԱՀԱՏՈՒՄԸ ՈՐՊԵՍ ՀԱՄՈԶՄԱՆ ՄԻՋՈՑ ԱՆԳԼԱԼԵԶՈՒ ՔԱՂԱՔԱԿԱՆ ԽՈՍՈՒՅԹՈՒՄ - Աբրահամյան Սամվել (Օտար լեզուները մասնագիտական նպատակների համար, 2024)
Քաղաքական խոսույթի հիմնական նպատակը մարդկանց վրա ազդելն է, և դրա հիմնական հաղորդակցական ռազմավարությունը կարող է սահմանվել որպես պերսուազիվ ռազմավարություն, որը ներառում է այնպիսի ենթառազմավարություններ, ինչպիսիք են մանիպուլյացիան, փաստարկումը և գնահատումը: Գնահատումը պերսուազիվ ռազմավարության կարևոր մասն է և հիմնականում կապված է հուզական ոլորտի հետ։ Այն ներառում է այնպիսի կատեգորիաներ, ինչպիսիք են վերաբերմունքը, այդ թվում զգացմունքներ, դատողություն և գնահատում (բնութագրում), ինչպես նաև ներգրավվածությունն ու արտահայտման ուժը։ Ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ անգլալեզու քաղաքական խոսույթում հուզական գնահատականները՝ ինչպես դրական, այնպես էլ բացասական, բացահայտ կամ անուղղակի, գերակշռում են տրամաբանական գնահատականների համեմատ։ Արտահայտելով քաղաքական խոսույթի «մենք – նրանք» հիմնական իմաստային հակադրությունը և բանախոսի համապատասխան դիրքորոշումը, տարբեր տեսակի գնահատողական արտահայտությունները նպատակ ունեն լսողի մոտ առաջացնել բանախոսի զգացմունքներին համահունչ զգացմունքներ, ազդել լսողի ընկալման և կարծիքի վրա, կանխորոշելով նրա հուզական հակազդումները և համապատասխան գործողությունները: