ԲՆԱԳՐԵՐԻ ԸՆՏՐՈՒԹՅԱՆ ՀԻՄՆԱԽՆԴԻՐԸ ԵՐԿՐԱԳԻՏԱԿԱՆ ԿՈՂՄՆՈՐՈՇՄԱՆ ԱՆԳԼԵՐԵՆԻ ԴԱՍԸՆԹԱՑՈՒՄ - Կուլիկյան, Ռուզան (Օտար լեզուները մասնագիտական նպատակների համար, 2024)
Երկրագիտական բնագրերի ընտրությունը կարևորվում է դրանց բովանդակության, գործառույթների, ուսուցական ներուժի, համապատասխան բառապաշարի յուրացման, ուսանողների հենքային գիտելիքների ձեռքբերման տեսանկյուններից։ Խնդիր է դրվում, մի կողմից, երկրագիտական ուղղվածության բնագրերն ընտրել դիդակտիկական մատչելիության, ինչպես նաև գիտականության սկզբունքների կիրառման տեսանկյուններից։ Մյուս կողմից, անհրաժեշտություն  է առաջանում հաղթահարել այն դժվարությունները, որոնք առաջ են գալիս երկրագիտական ուղղվածության բնագրերի շուրջ աշխատելիս։Կարևոր խնդիր է նաև բնագրերի   հետ աշխատանքի անհրաժեշտ ընթացակարգեր մշակելը։ Դժվարություն է ներկայացնում նաև բնագրայնության սկզբունքի կիրառումը, որը ենթադրում է շարունակաբար, հետևողականորեն թարմացնել այն սկզբնաղբյուրները, որոնք   կարելի է վերցնել անգլիական շաբաթաթերթերից, ամսագրերից, համացանցային տարբեր կայքերից։Մի կողմից, արդի փուլում դրանք համացանցի շնորհիվ բավականին մատչելի են դարձել։ Մյուս կողմից, դրանց ընտրությունը և ուսուցողական նպատակներով կիրառումը մեծ դժվարություն է ներկայացնում։Հետազոտության ընթացքում կիրառվել են բնագրերի բովանդակային, բաղադրիչային վերլուծության, դրանց գործառական բնութագրերի բացահայտման մեթոդները։ Ընդհանուր առմամբ համեմատական վերլուծությամբ բացահայտվում են դիդակտիկական, կիսաբնագրային, կվազիբնագրային, բնագրային տեքստերի, գերտեքստի, կրեոլացված տեքստի, վիրտուալ խոսույթի առանձնահատկությունները դրանց ուսուցողական նպատակներով կիրառելու տեսանկյունից։
Keywords: անգլերենի ենթալեզու; բնագիր; կրեոլ տեքստ; նախադեպային տեքստ; հենքային գիտելիք; հիպերտեքստ; խոսույթ; թեմատիկ ֆորում; համացանցային օրագիր; սոցիալական ցանց