ՀԱՏՈՒԿ ՆՊԱՏԱԿՆԵՐՈՎ ՕՏԱՐ ԼԵԶՎԻ ԴԱՍԱԳՐՔԻ ԿԱՌՈՒՑՄԱՆ ՀԻՄՆԱԿԱՆ ՍԿԶԲՈՒՆՔՆԵՐ - Գրիգորյան, Լուսինե; Գևորգյան, Ռուզաննա (Օտար լեզուները մասնագիտական նպատակների համար, 2025)
Օտար լեզուների դասագրքերը, որոնք նախատեսված են հատուկ նպատակների համար (ESP) վճռորոշ դեր են խաղում մասնագիտական ​​կամ ակադեմիական ոլորտներում հաջողության հասնելու համար անհրաժեշտ հաղորդակցման մասնագիտացված հմտությունների զարգացման գործում: Ի տարբերություն ընդհանուր լեզուների ուսուցման ռեսուրսների, այս դասագրքերը հարմարեցված են իրենց թիրախային լսարանի հստակ լեզվական, մշակութային և համատեքստային կարիքները բավարարելու համար: Դրանց նպատակն է սովորողներին զինել գործնական գործիքներով, որոնք անհրաժեշտ են որոշակի տիրույթում իրական իրավիճակներում օգտագործելու համար, ինչպիսիք են բիզնեսը, բժշկությունը, իրավունքը կամ ճարտարագիտությունը: Կենտրոնանալով համապատասխան բառապաշարի, տերմինաբանության և հաղորդակցման ռազմավարությունների վրա՝ ESP դասագրքերը հնարավորություն են տալիս սովորողներին հասնել իրենց մասնագիտացված ոլորտներում բարձր մակարդակի՝ բարձրացնելով նրանց ընդհանուր արդյունավետությունն ու իրավասությունը ոլորտում:Արդյունավետ ESP դասագրքի ստեղծումը պահանջում է մի քանի հիմնարար սկզբունքների պահպանում: Այս սկզբունքներն առաջնորդում են դասագրքերի մշակման գործընթացի յուրաքանչյուր փուլ՝ ապահովելով բովանդակության համապատասխանությունը սովորողների հատուկ նպատակներին: Կարիքների համապարփակ վերլուծությունից մինչև վավերական նյութերի և առաջադրանքների վրա հիմնված ուսուցման մոտեցումների ինտեգրում, նման դասագրքերի կառուցումը մանրակրկիտ ծրագրված և կանխամտածված գործընթաց է: Ավելին, ESP-ի դասագրքերը պետք է հավասարակշռություն պահպանեն լեզվական հմտությունների ուսուցման և ոլորտի հատուկ պահանջների լուծման միջև, ինչպիսիք են տեխնիկական տերմինաբանությունը, մասնագիտական ​​էթիկետը և մշակութային իրազեկությունը:Նախագծման գործընթացը նաև ընդգծում է մոդուլյարությունը՝ թույլ տալով մանկավարժներին հարմարեցնել նյութերը սովորողների տարբեր մակարդակներին և համատեքստերին: Ճկունությունը կարևոր է, քանի որ թիրախային լսարանի բազմազան կարիքները պահանջում են համապատասխան կառուցվածքներ և գործողություններ: Բացի այդ, ուսուցման արդյունքների և կանոնավոր գնահատումների ինտեգրումն ապահովում է սովորողների առաջընթացն, ինչպես նաև իրենց կողմից ձեռք բերած կայուն հմտությունների կիրառումը մասնագիտական ​​սցենարներում:Այս սկզբունքներին հետևելով՝ մանկավարժներն ու դասագրքեր մշակողները կարող են ստեղծել ռեսուրսներ, որոնք ոչ միայն լեզուն են սովորեցնում, այլև սովորողներին հնարավորություն են տալիս արդյունավետորեն ներգրավվել իրենց ընտրած ոլորտներում: Այս հոդվածը մանրամասնորեն ուսումնասիրում է այս հիմնարար սկզբունքները՝ ընդգծելով դրանց նշանակությունը և տրամադրելով հատուկ նպատակների համար հարմարեցված օտարալեզու դասագրքերի ստեղծման նախագիծ:Հոդվածի նպատակն է հստակեցնել անգլերեն լեզվի դասագրքի նախագծման տեսական (հայեցակարգային) հիմունքները, որոնք համապատասխանում են անգլերենի հատուկ նպատակների ուսուցման ժամանակակից պահանջներին (ESP), այդպիսով դասագրքի նախագծման հայեցակարգային հիմքերը դիտարկելով որպես դասագրքի համակարգային նկարագրություն - դասագիրքը, դրա կառուցման սկզբունքները, բովանդակության վրա ազդող արտաքին և ներքին գործոնները, ինչպես նաև դրա կիրառման պահանջները։Այս հոդվածի նպատակն է ուրվագծել անգլերեն լեզվի դասագրքի նախագծման տեսական հիմքերը, որոնք համապատասխանում են անգլերեն հատուկ նպատակների համար (ESP) դասավանդման ժամանակակից պահանջներին: Սա ներառում է դասագրքերի մշակման հայեցակարգային շրջանակի ուսումնասիրությունը՝ որպես համակարգված նկարագրություն, որը ներառում է դասագրքի կառուցվածքը, առաջնորդող սկզբունքները, դրա բովանդակության վրա ազդող արտաքին և ներքին գործոնները և կրթական միջավայրում դրա արդյունավետ օգտագործման գործնական պահանջները:
Keywords: օտար լեզու; հատուկ նպատակներ; դասագրքերի կառուցում; ուսումնական պլանի ձևավորում; կարիքների վերլուծություն; լեզվական հմտություններ; թիրախային լսարան; վավերական նյութեր; լեզվի իմացություն; առաջադրանքի վրա հիմնված ուսուցում; մշակութային համատեքստ; միջառարկայական մոտեցում; ուսուցման արդյունքներ; բովանդակության ընտրություն; գնահատման չափանիշներ