ՀԱՅԱԼԵԶՈՒ ԼՍԱՐԱՆՈՒՄ ԻՍՊԱՆԵՐԵՆԻ ԱՆՁՆԱԿԱՆ ԴԵՐԱՆՈՒՆՆԵՐԻ ԴԱՍԱՎԱՆԴՄԱՆ ԱՌԱՆՁՆԱՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ՇՈՒՐՋ - Սարոյան, Սաթենիկ (Օտար լեզուները մասնագիտական նպատակների համար, 2025)
Սույն հոդվածը նպատակ ունի ընդգծել՝ բառապաշարի դասավանդման գործընթացում որոշ թվային և արհեստական բանականությամբ աշխատող գործիքների կիրառման կարևորությունը: Նոր տեխնոլոգիաների զարգացման հետ մեկտեղ ուսուցիչները ստիպված են փոխել իրենց մոտեցումներն ու մեթոդները՝ իրենց դասընթացում ներառելով թվային գործիքներ: Չնայած այն հանգամանքին, որ ուսուցիչները պարբերաբար հորդորում են սովորողներին չկիրառել արհեստական բանականությամբ գործող թվային գործիքները իրենց առաջադրանքները կատարելու համար, վերջիններս շարունակում են լայնորեն կիրառել դրանք իրենց ուսումնական գործունեության նպատակներով: Այս հանգամանքը հանգեցրել է նրան, որ ուսուցիչները նույնպես կարիք ունեն այդ գործիքները կիրառելու՝ դասը պլանավորելու և իրենց դասավանդման մեթոդները նոր միտումներին համապատասխանեցնելու համար:Հետազոտությունը կատարվել է փորձարարական մեթոդի կիրառմամբ՝ սովորողների ներգրավվածությունը խթանելու և մեր ուսումնասիրությանը գործնական արժեք հաղորդելու համար: Հետազոտության մեջ քննարկված արդյունքներն ու եզրակացությունները ցույց են տալիս, որ արհեստական բանականությամբ աշխատող գործիքների կիրառումը բառապաշարի դասավանդման գործընթացում կարող է հանգեցնել ուսուցման արդյունավետության: Ավելին, արհեստական բանականությամբ աշխատող թվային գործիքները օգնում են դասավանդողին ընտրել որոշակի առաջադրանքներ, կամ բառապաշարի հատուկ մակարդակներ՝ յուրաքանչյուր սովորողի անհատական կարիքներին համապատասխան:
Keywords: բառացանկ ստեղծել; բառապաշարի յուրացում; արհեստական բանականությամբ աշխատող գործիքներ; բառապաշարի պահպանում; ակտիվ մեթոդ; բառային թեստ; անհատական կարիքներ; ուսանողների ներգրավվածություն