Քաղաքական գործունեությամբ զբաղվելու արգելքը - Դանիելյան Գևորգ (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2022)
Հոդվածում հեղինակը հետազոտում է «քաղաքական գործունեություն» և հարակից եզրույթների («քաղաքականություն», «քաղաքական գործունեություն», «քաղաքական չեզոքույթյուն» և այլն) եզրույթների էվոլյուցիան, որոնք ներկայումս տեղիք են տվել լուրջ տարաձայնությունների և օրենսդրական հարթությամբ բավարար չափով որոշակիացված չեն։ Անդրադարձ է արված նաև այդ եզրույթների բովանդակությանը, դրանց իրավական հիմքերին, որոնց արդյունքներով առաջադրվել են մի շարք եզրահանգումներ և առաջարկություններ՝ ուղղված հիշյալ հարցադրումների ամբողջական լուծմանը։ Թեմայի արդիականությունը թելադրված է նաև միջազգային փորձի, ինչպես նաև իրավական փաստերի տեսանկյունից առկա (ստորջրյա) խութերով։ Մասնավորապես հետազոտության առարկա են դիտարկվել այնպիսի հարցեր, որոնք վերաբերում են սահմանափակումների անհրաժեշտությանը, դրանց բովանդակությանը և կիրառման ճանապարհներին։ Գիտական հետազոտության շրջանակներում հնարավորինս ամբողջական տեսքով վերլուծվել է հիշյալ եզրույթների օրենսդրական հիմքերը, որոնք համադրվել են սահմանադրաիրավական կարգավորումների հետ, բացահայտվել է դրանցից յուրաքանչյուրի իրավական բովանդակությունը, կիրառման սահմանները, ինչպես նաև առանձնահատկությունները՝ կապված կոնկրետ սուբյեկտի կարգավիճակի հետ։ Թերևս հետզոտությունը ուղղված է երկու հիմնախնդրի լուծմանը․ ա) առաջադրել հնարավորինս գործնական դիրքորոշումներ կապված օրենսդրական բացերի լրացման և հաղթահարման հետ, բ) հատուկ ուրվագծել հայրենական օրենսդրությամբ ամրագրված դրույթների բարելավման ուղիները։