Մեղադրյալի բացակայությամբ իրականացվող վարույթի կամ հեռակա վարույթի ընդհանուր - Հովհաննիսյան Արմեն (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2022)
Սույն հոդվածում հեղինակը քննարկել է մեղադրյալի բացակայությամբ իրականացվող վարույթի՝ որպես ՀՀ քրեադատավարական համակարգում ներդրվող ինստիտուտի համապատասխանությունը ՀՀ Սահմանադրությանը և միջազգային չափանիշներին։ Հիմնվելով միջազգային ատյանների արտահայտած դիրքորոշումների և այլ պետությունների օրենսդրական փորձի ուսումնասիրության վրա, ինչպես նաև վերլուծելով ՀՀ քրեական դատավարության օրենսգրքի՝ հեռակա վարույթի կարգավորմանն ուղղված դրույթները և մեղադրյալին ընձեռված համապատասխան իրավական երաշխիքները՝ հեղինակը հանգել է եզրակացության, որ ՀՀ քրեական դատավարության օրենսգրքով հեռակա վարույթ իրականացնելու հնարավորության նախատեսումը ոչ միայն համապատասխանում է միջազգային չափանիշներին, այլև բխում է արդար դատաքննության սահմանադրական և կոնվենցիոն իրավունքի ապահովման պահանջից։