Կենտրոնական բանկի վերահսկողության նշանակությունը և կատարելագործման ուղիները - Muradyan, Samvel (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2022)
Վերահսկողությունը ցանկացած համակարգի կառավարման կարևոր գործառույթն է, որը հնարավորություն է ընձեռում ապահովելու համակարգի տարրերի գործունեության կենսունակությունը և արդյունավետությունը։ ՀՀ Սահմանադրությամբ և օրենքներով Կենտրոնական բանկին վերապահված է բանկավարկային համակարգի նկատմամբ բացառիկ վերահսկողության իրավունք։ Վերջինս սահմանված կարգով հետևում է, որ առևտրային բանկերը, վարկային կազմակերպությունները և նրա վերահսկողությանը ենթակա այլ սուբյեկտները ժամանակին և լրիվ ծավալով կատարեն տնտեսական հիմնական և հատուկ նորմատիվները, գործեն իրավական ակտերով սահմանված հասցեագրումներին համապատասխան: Բանկավարկային համակարգի վերահսկողության գործառույթներն են նախ և առաջ բանկերից որոշակի տեղեկատվության ստանալն ու վերլուծելը և հետագայում այդ տեղեկատվություններին արձագանքելու համարժեք միջոցներ կիրառելը: Վերահսկողության իր իրավասությունը Կենտրոնական բանկն իրականացնում է հեռակա վերահսկողության ու ստուգումների միջոցով: ՀՀ կենտրոնական բանկն իր վերահսկողական գործունեությունում օգտագործում է միջազգային փորձը և հատկապես Բազելյան կոմիտեի հանձնարարականները: Բանկային կարգավորման միջազգային համագործակցությունը ենթադրում է դրա իրականացման առնվազն երկու կառուցակարգերի առկայություն՝ ինստիտուցիոնալ և նորմատիվային: Ինստիտուցիոնալ կառուցակարգը նշանակում է կառուցվածքային կազմավորման (մարմնի) ստեղծում, որի շրջանակներում իրականացվում է փոխհամաձայնեցված մոտեցումների մշակում, իսկ նորմատիվ մոտեցումը ներառում է նորմատիվային միջոցների համալիրը (փաստաթղթեր, ակտեր և այլն): Բազելյան կոմիտեի որոշումները ուղղակի իրավաբանական ուժ չունեն, որովհետև դրանք միջազգային ոչ կառավարական կազմակերպության ակտեր են, բայց իրավաբանական նշանակություն ունեն. Դրանք կարող են ծնել իրավական նորմեր, ազդել իրավասու մարմինների վրա՝ ընդունելու բանկային հսկողության վերաբերյալ իրավական նորմեր: Միջազգային նշված փաստաթղթերով առաջարկվեց կիրառել վերահսկողության նոր՝ առաջադեմ տեսակ՝ համախմբված հսկողությունը: