Իրավաբանական օգնության էվոլյուցիան - Դանիելյան Գևորգ (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2023)
Հոդվածում՝ Հայաստանի օրինակով, բացահայտված են հետխորհրդային դարաշրջանում անկախություն ձեռք բերած երկրներում իրավաբանական օգնության իրավական հիմքերի, դրանց սոցիալ-քաղաքական և գաղափարախոսական նախադրյալների էվոլյուցիան: Մասնավորապես, ցույց է տրվել, որ խորհրդային պետաիրավական համակարգում փաստաբանությանն առնվազն պետական կառույցի մաս դիտարկելու կտրվածքով դիրքորոշումները ոչ միայն ամբողջությամբ չեն հաղթահարվել, այլև ուղեկցվում են նորանոր արդարացումներ: Մյուս կողմից, անդրադարձ է արվել այն խնդրին, որ արդար դատաքննության իրավունքի լիարժեք երաշխավորմանը կոչված փաստաբանություն ձևավորելուն խոչընդոտում են, այսպես կոչված՝ «պետական մտածելակերպի» դրսևորումները: Մասնավորապես, փաստաբանն ընկալվում է իբրև ամեն գնով հանցագործներին պաշտպանող դատավարական կողմ, ուստի պետությունը պարտավոր չէ «չափից դուրս» հոգալ անվճար իրավաբանական օգնության կարիքները: Հոդվածում հանգամանորեն քննարկվել են իրավաբանական օգնության էվոլյուցիայի նախադրյալները, հատկապես իրավական մշակույթի գործոնը, հայտնվել են հստակ դիրքորոշումներ՝ գիտագործնական հարթությամբ ծագած հարցերի, առկա հիմնախնդիրների հաղթահարման առնչությամբ և առաջադրվել են մի շարք օրենսդրական առաջարկություններ, ինչպես նաև կանխատեսումներ: