Մեղադրանք ներկայացնելը մեղադրյալի բացակայությամբ իրականացվող վարույթում - Ղազինյան Գագիկ; Մկրտչյան Պետիկ (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2023)
Հոդվածը վերաբերում է մեղադրյալի բացակայությամբ իրականացվող վարույթում (հեռակա վարույթ) մեղադրանք ներկայացնելու էությանը և առանձնահատկություններին։ Հեղինակներն անդրադառնում են մեղադրյալի բացակայությամբ իրականացվող վարույթի ընթացքում մեղադրանք ներկայացնելու հիմքին և պայմաններին, քննարկվող ինստիտուտի վերաբերյալ տեսության մեջ արտահայտված կարծիքներին։ Ներկայացվում են ազգային քրեադատավարական օրենսդրության մեջ խնդրո առարկա ինստիտուտի կանոնակարգումները, և իրավահամեմատականներ են անցկացվում արտասահմանյան երկրների օրենսդրությամբ նախատեսված կարգավորումների միջև։ Հոդվածում ներկայացվում են նաև խնդրո առարկայի վերաբերյալ Մարդու իրավունքների եվրոպական դատարանի դիրքորոշումները, և դրանց լույսի ներքո քննարկվում են հեռակա վարույթում մեղադրանք ներկայացնելու տեսագործնական հիմնախնդիրները։ Քննարկման առարկա է դառնում նաև այն հարցը, թե երբ նախաքննության մարմնին հայտնի է մեղադրյալի գտնվելու ճշգրիտ վայրը, ապա վերջինս արդյոք պետք է միջոցներ ձեռնարկի մեղադրանք ներկայացնելու օրվա և ժամի մասին մեղադրյալին ծանուցելու ուղղությամբ, և միայն նրա չներկայանալու դեպքում, մեղադրանք ներկայացնի հեռակա կարգով։ Հարցադրման կապակցությամբ հեղինակները գալիս են այն հետևության, որ երբ առկա են լինում հեռակա վարույթի հիմքն ու պայմանները, և քննիչը որոշում է կայացնում հեռակա վարույթ իրականացնելու մասին, ապա մեղադրյալին տեսակապի միջոցով մեղադրանք ներկայացնելը չի բխում հեռակա վարույթի ընդհանուր գաղափարաբանությունից։