Ակնհայտ անարդար դատավճիռ, վճիռ կամ դատական այլ ակտ կայացնելու հանցակազմի հետ կապված որոշ հիմնախնդիրներ - Hovhannisyan, Arman (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2023)
Սույն հոդվածի շրջանակներում քննարկվել են ակնհայտ անարդար դատավճիռ, վճիռ կամ դատական այլ ակտ կայացնելու հանցակազմի որոշ հիմնահարցեր։ Վերլուծելով ակնհայտ անարդար դատավճիռ, վճիռ կամ այլ դատական ​​ակտ կայացնելու հանցակազմը՝ արձանագրվել է, որ շատ երկրներում <<Արդարադատության շահերի դեմ ուղղված հանցագործությունները>> վերտառությամբ գլխում այդպիսի հանցակազմ նախատեսված չէ, իսկ որտեղ նման հանցակազմ առկա է, ապա տրված ձևակերպումներն էապես տարբերվում են: Թեև որոշ հեղինակներ կարծում են, որ ՀՀ քրեական օրենսգրքի 482-րդ հոդվածը վերաբերում է բացառապես գործն ըստ էության լուծող դատական ակտերին, սակայն, մեր գնահատմամբ, քննարկվող դատական ակտերի շրջանակում պետք է ներառվեն նաև մի շարք այլ գործն ըստ էության չլուծող դատական ակտեր, օրինակ՝ խափանման միջոց ընտրելու մասին որոշումը։ Հիշարժան է, որ հանցակազմի առարկա հանդիսացող դատական ակտի բեկանված (վերացված) լինելու իմպերատիվ պահանջը չի նախատեսվում, սակայն հոդվածի վերլուծությունն անհրաժեշտ է դարձնում այն՝ խուսափելու համար հնարավոր չարաշահումներից։ Թեև որոշ երկրներում այս հանցագործությունը չի առանձնանում պարտադիր շարժառիթների նախատեսմամբ, այնուամենայնիվ կարծում ենք, որ արարքի պատշաճ որակման համար դրանց ամրագրումն անհրաժեշտ է: