Իրավական նորմերի սահմանադրականացման արդի հիմնախնդիրները Հայաստանի Հանրապետությունում - Դավթյան Նարինե (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2023)
Հոդվածում ուսումնասիրվել է իրավունքի սահմանադրականացման հիմնախնդիրները ՀՀ- ում: Հաշվի առնելով, որ իրավունքի սահմանադրականացումը ժամանակակից սահմանադրականության արդի խնդիրներից է, որը ներկայումս հետաքրքրում է ոչ միայն սահմանադրական իրավունքի ոլորտի մասնագետներին, այլև իրավունքի այլ ճյուղերի խնդրահարույց հարցերով զբաղվող գիտնականներին, հոդվածում ուսումնասիրվել է սահմանադրականացման գործընթացը, ինչը կարևոր նշանակություն ունի Սահմանադրության գերակայությունն երաշխավորելու առումով և կոչված է ապահովելու նորմատիվ իրավական ակտերի համապատասխանեցումը Սահմանադրության պահանջներին: Սահմանադրականացման գործընթացն ուսումնասիրվել է ինստիտուցիոնալ տեսանկյունից `պայմանականորեն այն դասակարգեով երկու հիմնական խմբերի: Առաջինը, դա հանրային ծառայության ոլորտում գործող այն ստորաբաժանումներն են, որոնք օժտված են նորմատիվ իրավական ակտերի նախագծերն իրավական փորձաքննության ենթարկելու իրավասությամբ: Նման փորձաքննության կարևոր նպատակներից է իրավաստեղծ մարմիններին և պաշտոնատար անձանց տրամադրել եզրակացություններ հիշյալ նորմատիվ իրավական ակտրի նախագծերում արտացոլված իրավանորների՝ Սահմանադրության պահանջներին համապատասխանության վերաբերյալ: Երկրորդ, ուսումնասիրվել է 2015 թվականի սահմանադրական բարեփոխումների արդյունքում իրավական դաշտի սահմանադրականացումն ապահովելու նպատակով սահմանդրական մարմիններին և Սահմանադրական դատարանին վերապահված առանձանահատուկ դերն ու նշանակությունը: Սահմանադրական դատարանը որպես սահմանադրական վերահսկողության մարմին կոչված է ապահովելու Սահմանադրության գերակայությունը, որն իրականացնում է վերացական և կոնկրետ վերահսկողության շրջանակներում: