Մարդկանց թրաֆիքինգի և միգրացիայի փոխկապակցվածությունը. զոհերի նույնացում - Ղազինյան Սերգեյ (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2023)
Մարդկանց թրաֆիքինգը, որպես ստրկության ժամանակակից դրսևորում, կոպտորեն խախտում է մարդկանց հիմնարար իրավունքները և արժանապատվությունը։ Մարդկանց թրաֆիքինգի զոհերը ենթարկվում են շահագործման՝ բռնության կամ դրա սպառնալիքի, խարդախության կամ իրենց իրավունքների մասին տեղեկացված չլինելու հետևանքով։ Միգրանտները հատկապես խոցելի են թրաֆիքինգի նկատմամբ, և նրանց թվում են հատկապես նրանք, ովքեր ունեն որոշակի սոցիալ-տնտեսական խնդիրներ կամ միջազգային պաշտպանության կարիք: Հաշվի առնելով վերոհիշյալ խմբի սոցիալ-տնտեսական, հումանիտար և փաստաթղթային խնդիրները և որոշ երկրների տարածքում անօրինական տեղաշարժերի ու ներկայության հավանականությունը՝ նրանք առավել խոցելի են թրաֆիքինգի նկատմամբ։ Սույն հոդվածը նպատակ ունի վերլուծել միգրացիայի և մարդկանց թրաֆիքինգի երևույթի հարաբերակցությունը, ինչպես նաև այն նվազագույն անհրաժեշտ քայլերը, որոնք պետք է իրականացնեն պետական, մասնավորապես՝ միգրացիայի ոլորտում գործող մարմինները: Այդ գործողությունները պետք է ուղղված լինեն մարդկանց թրաֆիքինգի դեմ արդյունավետ պայքարի ապահովմանը` միգրացիայի շրջանակներում համապատասխան դեպքերը բացահայտելու և իրավասու մարմիններին փոխանցելու միջոցով: