Միջազգային արտոնագրային իրավունքի և առողջապահության ու դեղամիջոցների հասանելության իրավունքի հակսաությունները; հիմնական դիտարկումներ: - Սիմոնյան Անի (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2023)
Գիտական հոդվածը նվիրված է միջազգային արտոնագրային իրավունքի և առողջապահության ու դեղամիջոցների հասանելության իրավունքի հակսաությունների վերլուծությանը՝ մի շարք միջազգային իրավական փաստաթղթերի լույսի ներքո: Այդ փաստաթղթերի շարքին առաջին հերթին դասվում է Առևտրի միջազգային կազմակերպության կողմից 1994 թվականին ընդունված Մտավոր սեփականության իրավունքների առևտրային ասպեկտների վերաբերյալ համաձայնագիրը կամ ԹՐԻՓՍ համաձայնագիրը, Դոհայի հանրային առողջության մասին 2001 թվականի համաձայնագիրը և այլ միջազգային իրավական համաձայնագրեր: Ինչպես հայտնի է, մտավոր սեփականության արտոնագրերը գյուտերի հեղինակներին տալիս են իրենց հայտնագործությունների երկարաժամկետ բացառիկ օգտագործման հնարավորություն՝ դրանով իսկ սահմանափակելով այդ հայտնագործության արդյունքներին հանրության ազատ հասանելությունը: Հաշվի առնելով այն հանգամանքը, որ մտավոր սեփականության ներպետական և միջազգային իրավունքով պաշտպանվող հայտնագործությունները հաճախ առնչվում են հանրության կյանքի, առողջապահության ու դեղամիջոցների հասանելության իրավունքների (որոնք անվերապահորեն հանդիսանում են յուրաքանչյուր պետության համար բացարձակ առաջնահերթություն) սահմանափակմանը, հարց է առաջանում արդյոք պետությունները կարող է զրկել կամ նվազեցնել հայտնագործողների արտոնագրային իրավունքները: Հեղինակի կողմից ներկայացվել է նշված հարցերի վերաբերյալ մի շարք երկրների փորձի վերլուծություն, ինչպես նաև ներկայացվել է միջազգային արտոնագրային իրավունքների սահմանափակման հնարավոր վտանգավոր հետևանքները: