Հակամենաշնորհային կոմպլաենսը Հայաստանի Հանրապետությունում - Հովհաննիսյան Արսեն; Խաչիկյան Մարտին (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2023)
Հոդվածում քննարկման առարկա են դարձել Հայաստանի Հանրապետությունում հակամենաշնորհային կոմպլաենս ծրագրերին առնչվող իրավական կարգավորումները և դրանց արդյունավետ կիրարկումն ապահովելու համար անհրաժեշտ գործողությունները։ Քննարկվել են նաև այն հանգամանքները և գործոնները, որոնք տնտեսավարող սուբյեկտները պետք է հաշվի առնեն հակամենաշնորհային ծրագրերը կազմելիս։ Նախազգուշացման և կանխարգելման ընթացակարգերի ներդրման միջոցով հնարավոր է գործնականում բարելավել տնտեսվարող սուբյեկտների կողմից հակամենաշնորհային օրենսդրությանը համապատասխան գործելը, քանի որ լիազոր մարմնի կողմից վարչական պատասխանատվության ավելի մեղմ միջոցների կիրառումը բացառիկ հնարավորություն է ընձեռում շտկելու և կանխելու հնարավոր խախտումները։ Հակամենաշնորհային կոմպլանես ծրագրի ընդունում չի ենթադրում դրա գործարկումը, քանի որ մի շարք տնտեսվարող սուբյեկտներ ակտի ընդունում կարող են պայմանավորել որպես ապագայում հավանական հակամենաշնորհային օրենսդրության խախտման դեպքում նշանակվող տուգանքի նվազման գործիք, ինչի արդյունքում անհրաժեշտ է, որպեսզի Մրցակցության պաշտպանության հանձնաժողովը չսահմանափակվի միայն տնտեսվարող սուբյեկտի մոտ կոմպլաենս ծրագրի առկայությամբ, այլ համապատասխան մեխանիզմների միջոցով պարզի, թե արդյո՞ք համապատասխան տնտեսվարող սուբյեկտը առաջնորդվում է և նախկինում առաջնորդվել է իր կողմից ընդունված կոմպլաենս ակտով, թե դրա առկայությունը կրում է ձևական բնույթ։ Հոդվածում առանձնացվել են նաև այն վավերապայմանները, որոնց միաժամանկյյա առկայությունը հնարավորություն կտա ապահովել հակամենաշնորհային կոմպլաենս ծրագրի արդյունավետ կիրարկումը։