Իրավական պետության և ժողովրդավարության համակարգային հակամարտությունը - Այվազյան Վարդան (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2024)
Հոդվածում քննարկվում են իրավական պետության և ժողովրդավարության իրավական ամրագրման հայեցակարգային հիմքերն ու պրակտիկ դրսևորումները, որոնց միջև ծագում են բազմաշերտ համակարգային հակամարտություններ: Դրանց կանխարգելման և լուծման կառուցակարգի բացակայությունը առաջացնում է ոչ միայն խրոնիկ լարվածություն, այլև բախումների մեծ հավանականություն, տեղափոխելով այդ հակամարտությունները ավելի խորը և համապատասխանաբար ծայրահեղ մակարդակ, որն ամբողջովին ձևափոխում է ոչ միայն միջազգային հարաբերությունների, այլ ներպետական համակարգի իրավական բնույթն ու հյուսվածքները: Այդ հակամարտությունները ներկայացվում են հիմնախնդիրը տարբեր հարացույցերով ներկայացնելու մեթոդաբանությամբ: Համակարգային հակամարտությունը ընտրված է որպես մեթոդաբանական հիմք՝ նկարագրելու այն շեղումները, որոնք դրսևորվում են ժողովրդավարական պետության գործառավորման ժամանակ: Նույն տրամաբանությամբ հոդվածում զուգահեռ ներկայացվում են նաև համակարգային հակամարտությունները միջազգային իրավունքի համակարգում: Հոդվածում որպես համակարգային հակամարտությունների հաղթահարման կառուցակարգ դիտարկվում է սահմանադրականության սիստեմատեխնիկան որպես իրավական ձևաչափ և հիմնարար սկզբունք, որը ոչ միայն հստակորեն սահմանում է պետության և իրավական համակարգի որակի չափանիշները, այլև վեր հանում գործառավորման շեղումները: Միևնույն ժամանակ գիտական հոդվածում ներկայացվում են իրավական պետության և ժողովրդավարության համակարգային հակամարտությունների ծագումնաբանությունը և աստիճանակարգումը, որը հնարավորություն է ընձեռում բացահայտել դրանց էությունը պատճառահետևանքային մակարդակում: