Իրավակիրառական տեխնիկայի հասկացության հիմնահարցը իրավաբանական տեխնիկայի տեսության համատեքստում - Քոչարյան Սերգեյ (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2024)
Հոդվածում ուսումնասիրվում են իրավաբանական տեխնիկան տեսակների եւ ենթատեսակների տարանջատման հիմնահարցերը, ներկայացվում են նշված երեւույթի դասակարգման ու տիպաբանության տարբեր վարկածները, հիմնավորվում են իրավաբանական տեխնիկայի՝ որպես իրավաբանական տեխնիկայի ինքնուրույն տեսակի գոյության անհրաժեշտությունը։ Իրավաբանական տեխնիկայի հասկացության հարցում գիտնականների տեսակետներում առկա են որոշակի տարաձայնություններ: Նրանց մի մասն իրավաբանական տեխնիկան հասկանում է միայն որպես նորմաստեղծ տեխնիկա։ Այս մոտեցմանը հակառակվող հեղինակներն իրավաբանական տեխնիկան բնորոշում են լայն՝ որպես ընդհանրապես իրավաբանական փաստաթղթեր պատրաստելու, կազմելու, ձեւակերպելու, դրանք համակարգելու եւ հաշվառելու կանոնների, հնարքների, եղանակների ամբողջություն։ Թվարկված տեսակետները հիմք ընդունելով՝ հոդվածում կատարվել է դրանց խմբավորում՝ ըստ բովանդակության եւ գործունեության ընդգրկման լայնության, եւ դրանք անվանվել են լայն եւ նեղ մոտեցումներ։ Նեղ մոտեցման կողմնակիցներն այդ հասկացությունը տարածում են միայն իրավաստեղծագործության ոլորտի վրա եւ նույնացնում են իրավաբանական ու իրավաստեղծ տեխնիկաներն։ Իրավաբանական տեխնիկա հասկացության տարատեսակ մոտեցումներից առավել ընդունելի է համարվել լայն ու ընդհանուր իմաստով ըմբռնումը, որը ներառում է իրավաբանական գործունեության այլ ոլորտները, ընդհուպ իրավակիրառումը։ Խնդրո առարկա հիմնահարցը հանգեցրել է իրավաբանական տեխնիկայի գոյություն ունեցող տեսակների առանձնացմանը, դրանց դասակարգմանը, բաժանմանը երկտեսակ եւ բազմատեսակ խմբերի, ինչը հնարավորություն է տվել հիմնավորելու իրավակիրառական տեխնիկայի՝ որպես իրավաբանական տեխնիկայի առանձին տեսակի «գոյության իրավունքը»։