Ոչ պատշաճ վարքագծի արգելքը քրեական դատավարության սկզբունքների համակարգում - Դիլբանդյան Սամվել (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2024)
Նշված հոդվածը նվիրված է ոչ իրավաչափ վարքագծի արգելքի սկզբունքին, որը քրեական վարույթի սկզբունքների համակարգում նորույթ է։ Նշված սկզբունքի գիտական ուսումնասիրությունը կարևոր է, քանի որ հաճախ է լինում, երբ վարույթի մասնավոր մասնակիցները թույլ են տալիս իրավունքի չարաշահումներ կամ պատշաճ չեն իրականացնում իրենց պարտականությունները։ Իրականում անձը կատարում է գործողություն, որի իրավունքն օրենքով ունի, բայց դրա իրականացման արդյունքում ոչ միայն խաթարվում է վարույթի բնականոն ընթացքը, այլև դատավարության մյուս մասնակիցների իրավաչափ շահերը, օրինակ՝ ժամանակին հանցագործությամբ պատճառված վնասի հատուցում ստանալու տուժողի իրավունքը։ Ոչ իրավաչափ վարքագծի արգելքն ոչ միայն վերաբերում է իրավունքների ոչ իրավաչափ իրականացմանը, այլև օրենքով նախատեսված պարտականությունների չկատարմանը։ Այն անձի նկատմամբ, ում գործունեությունը քրեական վարույթի ընթացքում ճանաչվում է որպես իրավունքի չարաշահում, նրա նկատմամբ բացասական հետևանքները միանգամայն արդարացված են և պետք է հանգեցնի նրա կողմից իր իրավունքների հետագա չարաշահումների կանխման։ Վարույթի մասնավոր մասնակցի գործողության վերաբերյալ վարույթն իրականացնող մարմնի գնահատականը որպես իրավունքի չարաշահում պետք է հիմված լինի փաստերի վրա։ Իհարկե վարույթն իրականացնող մարմինը պետք է գործի իր լիազորությունների սահմաններում և թույլ չտա հայեցողական իրավունքների չարաշահում, որի արդյունքում անհիմն սահմանափակվեն մասնավոր անձանց իրավունքների իրականացման հնարավորությունը։