Դատավարական ժամկետների կասեցումը, վերականգնումը և երկարաձգումը քաղաքացիական դատավարությունում - Եսայան, Վարդուշ (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2022)
Հոդվածում հեղինակը քննարկել և վերլուծել է քաղաքացիական դատավարությունում դատավարական ժամկետների կասեցման, վերականգնման ևերկարաձգման հասկացությունները, դրանց էությունը և առանձնահատկությունները:Ուսումնասիրելով դատավարական ժամկետների ընթացքի կասեցմանառանձնահատկությունը՝ հոդվածում վեր են հանվել բաց թողնված դատավարական ժամկետը վերականգնելու իրավական հնարավորությունը, դրանցհատկանիշները և այլն:Մանրամասն ներկայացվել է դատավարական ժամկետների երկարաձգումը, որը տարբերվում է վերականգնումից: Վերլուծության են ենթարկվելդատավարական ժամկետների երկարաձգման հասկացությունը և առանձնահատկությունները:Հիմնավորվել է, որ դատավարական ժամկետները բաց թողնելու պատճառների գնահատման հիմքում պետք է լինեն իրավական չափանիշներ՝ բացառելով կամային ու չհիմնավորված որևէ մոտեցում: Այդպիսի լիազորությունըպետք է իրականացվի դատարանի՝ օրենքով նախատեսված լիազորությունների շրջանակներում, բոլոր անձանց համար միակերպ ընկալելի հիմքերով:
Keywords: դատավարական ժամկետներ; դատավարական գործողություն; միջնորդություն; դատավարական ժամկետների կասեցում; դատավարական ժամկետների վերականգնում; դատավարական ժամկետների երկարաձգում