ՀՀ վճռաբեկ դատարանի սահմանադրական կարգավիճակից բխող գործառույթների իրացման տեսական և գործնական որոշ հիմնախնդիրներ - Ղազինյան, Գագիկ (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2022)
Հոդվածում հեղինակը Վճռաբեկ դատարանի սահմանադրական կարգավիճակի վերլուծության լույսի ներքո վերլուծել է երկրի բարձրագույն դատական ատյանի կազմավորման ինստիտուցիոնալ որոշ հիմնախնդիրներ: Մասնավորապես, դատական իշխանության արտաքին անկախության ապահովման համատեքստում իրավական քննադատության առարկա է դարձվել ՀՀ Ազգային ժողովի կողմից Վճռաբեկ դատարանի նախագահի և դատավորների ընտրության ընթացակարգը: Երկրի բարձրագույն դատական ատյանի՝ օրենքի միատեսակ կիրառության ապահովման սահմանադրական կարևորագույն առաքելության հաշվառմամբ՝ ոչ իրավաչափ է գնահատվել վերջին օրենսդրական փոփոխությունների արդյունքում Վճռաբեկ դատարանի դատավորի թեկնածուին ներկայացվող պահանջների առանձնահատուկ մեղմացումը: Նույն դիտարկմամբ՝ խնդրահարույց է գնահատվել հակակոռուպցիոն պալատի ձևավորումը ՀՀ վճռաբեկ դատարանում:
Keywords: օրենքի միատեսակ կիրառություն; դատական իշխանության անկախություն; դատավորների ընտրության (նշանակման) ընթացակարգ; օրենսդիր իշխանություն; դատավորների (դատարանների) մասնագիտացվածություն; դատավորներին ներկայացվող պահանջներ; հակակոռուպցիոն պալատ