Իրավունքի մարտահրավերները սոցիալական քաոսի սահմանայնությունում - Սիմոնյան, Տարոն (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2022)
Հոդվածում փորձ է արվել պատասխանել երեք հարցի, որոնք սերտորեն կապված են սոցիալական քաոսի սահմանային միջավայրում իրավունքի առջև ծառացող մարտահրավերների հետ։• Ի՞նչ է կատարվում իրավունքի հետ, երբ սոցիալական փոփոխությունների դինամիկան այնքան է արագանում, որ խաթարվում, կորչում կամ կերպափոխվում են համակեցության ընդհանուր նպատակն ու իմաստը՝ վերացնելով սոցիալական հենման կետերն ու ուղեգծերը։• Ի՞նչ է կատարվում իրավունքի հետ, երբ իրավունքը բովանդակող և կազմավորող գործոնները (օրինակ՝ ազատություն, հավասարություն, արդարություն) շատ ավելի արագ են ենթարկվում իմաստային փոփոխությունների, քան հանրային գիտակցությունը կարողանում է մարսել և ընդունել այդ փոփոխությունները՝ որպես սեփական կյանքը կազմակերպելու և ուղղորդելու անհրաժեշտ միջոց կամ արժեք։Ի՞նչ է կատարվում իրավունքի հետ, երբ սոցիալական արագացող փոփոխությունների պայմաններում իրավունքի պոզիտիվացման գործընթացը մեծապես պայմանավորվում է ոչ թե իրավունքի հայտնաբերման ու մասնավոր և հանրային շահերի հավասարակշռության, այլ քաղաքական նպատակահարմարության գործոններով։
Keywords: սոցիալական քաոս; քաոսի սահմանայնություն; անորոշություն; համալիրություն; սոցիալական փոփոխություն; իրավունքի արժեքային հենքերի փոփոխություն; իրավաընկալում; իրավագիտակցություն