Քրեական հետապնդումը Հայաստանի Հանրապետության քրեական դատավարությունում - Դիլբանդյան, Սամվել (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2023)
Սույն հոդվածը նվիրված է քրեական դատավարությունում քրեական հետապնդման հիմնահրացերին։ Քրեական դատավարության գործող օրենսգրքում դրվեց նոր գաղափարախոսություն մինչդատական վարույթում քրեական վարույթի խնդիրների իրականացման համար։ Քրեական վարույթում քրեական հետապնդումը նշանակալի տեղ է զբաղեցնում՝ դրանով պայմանավորվում է քրեական վարույթի հետագա ընթացքը և քննության սահմանները։ Քրեական հետպնդումը առերևույթ հանցագործության վերաբերյալ իրականացվող քրեական վարույթի շարժիչ ուժն է, իսկ դա նշանակում է, որ դրանով է պայմանավորված քրեական վարույթի հետագա ընթացքը։ Անկասկած այն կարևոր է նաև քրեական վարույթի շրջանակներում անձի իրավունքների պաշտպանության ապահովման համար։Մինչ այսօր քրեական հետապնդման հարուցման և իրականացման հարցերը քրեական դատավարության իրավունքի տեսության մեջ և պրակտիկայում մնացել են չլուծված։ Չնայած քրեական դատավրության օրենսդրությունը մանրամասն  կարգավորում է քրեական հետապնդման իրավական հիմքերը, բայց որոշ կարևոր հարցեր մնացել են չկարգավորված։ Այսօր քրեական վարույթի ժամկետների փոխարինումը քրեական հետապնդման ժամկետների փաստացի քրեական հետապնդման ենթարկված անձանց համար առաջացրել է պաշտպանության իրավունքի իրականացման խնդիրներ, մասնավորապես նշված անձը զրկված է մեղադրյալի հիմնարար իրավունքներն իրականացնելու հնարավորությունից։ Խնդրի էությունը կայանում է նրանում, որ վարույթն իրականացնող մարմինը օրենով սահմանված քրեական հետապնդման ժամկետների մեջ տեղավորվելու համար ձգտում է փաստացի քրեական հետապնդման եթարկված անձին ավելի ուշ կարգավիճակ տալ, որպեսզի տեղավորվի նշված ժամկետների մեջ։ Մինչդեռ վարույթն իրականացնող մարմինը քրեական վարույթի ողջ ընթացքում կատարում է վարույթային այնպիսի գործողություններ, որոնք շոշափում են փաստացի քրեական հետապնդման ենթարկված անձի իրավաչափ շահերը։
Keywords: քրեական հետապնդում; քրեական հետապնդում հարուցել; քրեական վարույթ; քրեական վարույթ նախաձեռնել; փաստացի քրեական հետապնդում; քրեական հետապնդման ժամկետներ