Արհեստական բանականության կիրառման հնարավորությունը քաղաքացիական դատավարությունում - Ղարսլյան, Աշխեն (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2023)
Հոդվածում հեղինակն անդրադարձել է դատավարական ընթացակարգերում արհեստական բանականության կիրառման հնարավորությանը։ Այդ նպատակով նախ և առաջ բացահայտել է արհեստական բանականության ալգորիթմների էությունը, դրանց կիրառման առավելությունները և թերությունները, առանձնացրել է այն հնարավոր իրավական ոլորտները, որոնց շրջանակներում կարող են կիրառվել այդ ալգորիթմները։ Առավել մանրամասն քննարկման առկա է դարձվել արհեստական բանականության ալգորիթմների ունակությունն արդարադատության կանխատեսման հարցում։ Միաժամանակ հոդվածում ներկայացվել են Արդարադատության արդյունավետության եվրոպական հանձնաժողովի կողմից 2018 թվականին ընդունված Դատական համակարգերում և հարակից միջավայրում արհեստական բանականության օգտագործման վերաբերյալ եվրոպական էթիկական խարտիայով նախատեսված այն հինգ սկզբունքները, որոնք ուղղորդող նշանակություն պետք է ունենան դատավարական ընթացակարգերում արհեստական բանականության ալգորիթմների նախագծման և գործարկման հարցում։
Keywords: արհեստական բանականություն; ալգորիթմ; դատավարական ընթացակարգ; սկզբունք; խարտիա; կանխատեսելի արդարադատություն