Միջազգային արտոնագրային իրավունքի և առողջապահության ու դեղամիջոցների հասանելության իրավունքի հակսաությունները; հիմնական դիտարկումներ: - Սիմոնյան, Անի (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2023)
Գիտական հոդվածը նվիրված է միջազգային արտոնագրային իրավունքի և առողջապահության ուդեղամիջոցների հասանելության իրավունքի հակսաությունների վերլուծությանը՝ մի շարք միջազգայինիրավական փաստաթղթերի լույսի ներքո: Այդ փաստաթղթերի շարքին առաջին հերթին դասվում է Առևտրիմիջազգային կազմակերպության կողմից 1994 թվականին ընդունված Մտավոր սեփականությանիրավունքների առևտրային ասպեկտների վերաբերյալ համաձայնագիրը կամ ԹՐԻՓՍ համաձայնագիրը,Դոհայի հանրային առողջության մասին 2001 թվականի համաձայնագիրը և այլ միջազգային իրավականհամաձայնագրեր: Ինչպես հայտնի է, մտավոր սեփականության արտոնագրերը գյուտերի հեղինակներինտալիս են իրենց հայտնագործությունների երկարաժամկետ բացառիկ օգտագործման հնարավորություն՝դրանով իսկ սահմանափակելով այդ հայտնագործության արդյունքներին հանրության ազատհասանելությունը: Հաշվի առնելով այն հանգամանքը, որ մտավոր սեփականության ներպետական ևմիջազգային իրավունքով պաշտպանվող հայտնագործությունները հաճախ առնչվում են հանրության կյանքի,առողջապահության ու դեղամիջոցների հասանելության իրավունքների (որոնք անվերապահորենհանդիսանում են յուրաքանչյուր պետության համար բացարձակ առաջնահերթություն) սահմանափակմանը,հարց է առաջանում արդյոք պետությունները կարող է զրկել կամ նվազեցնել հայտնագործողներիարտոնագրային իրավունքները: Հեղինակի կողմից ներկայացվել է նշված հարցերի վերաբերյալ մի շարքերկրների փորձի վերլուծություն, ինչպես նաև ներկայացվել է միջազգային արտոնագրային իրավունքներիսահմանափակման հնարավոր վտանգավոր հետևանքները:
Keywords: արտոնագրային իրավունք; դեղամիջոցների հասանելության իրավունք; ԹՐԻՓՍ համաձայնագիր; Դոհայի համաձայնագիր; օտարերկրյա ներդրողներ; դեղագործական արտոնագրային վեճեր; պարտադիր լիցենզավորում