«Երեխայի լավագույն շահի» բացահայտման և ապահովման որոշ հիմնախնդիրներ ՀՀ-ում - Պետրոսյան, Ռուբինա (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2023)
Միջազգային և ներպետական իրավական փաստաթղթերում ամրագրված երեխայի լավագույն շահի ապահովման սկզբունքն ընկած է երեխայի պաշտպանության իրավական կառուցակարգի հիմքում: Այն կարմիր թելի նման անցնում է երեխայի մասնակցությամբ հարաբերությունները կարգավորող բոլոր իրավական ակտերում, իրավասու մարմինների կողմից վկայակոչվում է երեխայի մասնակցությամբ գրեթե բոլոր գործողություններում և դրանց արդյունքում կազմված փաստաթղթերում: Մարդու իրավունքների եվրոպական դատարանը «երեխայի լավագույն շահը» գնահատելով միաժամանակ թե նյութական իրավունք, թե սկզբունք և թե դատավարության կանոն, այդպիսով ցույց է տալիս վերջինի ընդգրկուն  և հիմնարար նշանակությունը: Հետևաբար, «Երեխայի լավագույն շահ» գնահատողական հասկացության բացահայտման և ապահովման առումով կարևոր է այնպիսի իրավական մշակույթի ձևավորումը, որում «երեխայի լավագույն շահը» կընկալվի որպես հիմնարար չափանիշ երեխային առնչվող բոլոր հարցերում: Արդյունքում, բոլոր դեպքերում, երեխայի շահերի և այլոց իրավունքների միջև մրցակցության դեպքում կհաստատվի երեխայի շահի գերակայությունը, և անգամ դատական ակտով որոշված գործողությունը չի կարող իրականացվել երեխայի լավագույն շահի ոտնահարմամբ։
Keywords: երեխայի լավագույն շահ; օրենքով պաշտպանվող շահ; սուբյեկտիվ իրավունք; խնամակալության և հոգաբարձության մարմին; երեխայի կարծիք արտահայտելու իրավունք; երեխայի լսված լինելու իրավունք; իրավունքների պաշտպանություն