Ընտանեկան գործերով վարույթի առանձնահատկությունները - Եսայան, Վարդ (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2024)
Ընտանեկան գործերով վարույթը նորույթ է Հայաստանի դատավարական օրենսդրության համար և քաղաքացիական դատավարությունում այս վարույթը  դասվում է հատուկ հայցային վարույթների շարքին:        Օրենսդիրը այս վարույթի համատեքստում ընդգծելով երեխայի լավագույն շահերի պաշտպանության անհրաժեշտությունը՝ դրա համար սահմանել է քննության որոշակի առանձնահատկություններ: Հոդվածի շրջանակներում քննարկվել են ընտանեկան գործերով վարույթի այդ առանձնահատկությունները։        Սույն հոդվածի շրջանակներում՝ ընտանեկան գործերը պայմանականորեն դասակարգվել են երեք հիմնական խմբերի, դրանք են՝Ընտանեկան գործեր՝ ելնելով ընտանեկան իրավահարաբերություններից,Ընտանեկան գործեր՝ ելնելով երեխայի լավագույն շահերից,Ընտանեկան գործեր՝ ելնելով Հայաստանի Հանրապետություն անօրինական տեղափոխված կամ Հայաստանի Հանրապետությունում ապօրինի պահվող երեխայի վերադարձի վերաբերյալ գործերից։
Keywords: հատուկ հայցային վարույթներ; ընտանեկան գործեր; երեխայի լավագույն շահ; ընտանեկան վեճերով վարույթ; ընտանեկան իրավահարաբերություններ; անօրինական տեղափոխված; ապօրինի պահվող երեխա