lex voluntaris կոլիզիոն սկզբունքը ՀՀ քաղաքացիական օրենսդրությամբ - Հայկյանց, Արմեն (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2024)
Իրավունքի գիտության մեջ կամքի ինքնավարության սկզբունքը սկզբնապես ձևավորվել է որպես պայմանագրային շրջանառության սպասարկմանն ուղղված սկզբունք, սակայն տարբեր երկրների իրավական համակարգերում, ներառյալ Հայաստանի Հանրապետությունում, կամքի ինքնավարության սկզբունքը կիրառվում է նաև արտապայմանագրային հարաբերությունների նկատմամբ, և դեռևս լիարժեք քննարկված չէ, թե արդյոք պայմանագրային և արտապայմանագրային հարաբերությունների նկատմամբ կիրառելիս կամքի ինքնավարության սկզբունքը հենվում է նույն գործիքակազմի վրա, թե կախված թիրախային հարաբերությունների էությունից՝ գործիքակազմն էլ տարբեր պետք է լինի։ Կարելի է այս հարցերի պատասխաններն անվերջ փնտրել իրավակիրառ պրակտիկայում, սակայն փորձը ցույց է տալիս, որ համապատասխան դեպքերում էլ իրավակիրառ պրակտիկան է անհրաժեշտ պատասխաններ ունենալու համար անվերջ փնտրում իրավունքի գիտության զինանոցում։ Կասկածից վեր է, որ գիտություն-պրակտիկա համագործակցության մեջ դրոշակակիրը գիտությունն է, և գիտությունը պետք է պրակտիկային մատուցի հիմնախնդիրների լուծման բանալիները։Սույն գիտական հոդվածում քննարկվելու են բարձրացված խնդիրները և առաջարկվելու են  լուծումներ, որոնք կարող են ունենալ ինչպես գիտական, այնպես էլ գործնական նշանակություն։
Keywords: սկզբունք; պայմանագրի ազատություն; կամքի ինքնավարություն; օտարերկրյա իրավունք; կոլիզիոն նորմ; պայմանագրի բովանդակություն; պայմանագրի ձև; պայմանագրային հարաբերություն; արտապայմանագրային հարաբերություն