Վարչական վարույթում լսված լինելու իրավունքի խախտման իրավաբանական հետեվանքները - Հակոբյան, Կարեն (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2024)
Սույն գիտական հոդվածում համակողմանի ուսումնասիրության են ենթարկվել պատշաճ վարչարարության իրավունքի կարևոր բաղադրիչներից մեկի՝ վարչական վարույթում լսված լինելու իրավունքի խախտման իրավաբանական հետևանքները։ Նշված ոլորտում առաջացող խնդրահարույց իրավիճակները նկարագրվել են հետևյալ հարցադրումների միջոցով՝ (1) արդյո՞ք վարչական վարույթում լսված լինելու իրավունքի խախտումը բոլոր դեպքերում պետք է հանգեցնի այդ խախտմամբ ընդունված վարչական ակտի անվավերությանը, (2) արդյո՞ք վարչական վարույթում լսված լինելու իրավունքի խախտմամբ ընդունված վարչական ակտն անվավեր ճանաչվելուց հետո վարչական մարմինը կարող է կրկին կայացնել նույն վարչական ակտը՝ լսված լինելու իրավունքի խախտումը վերացնելու պայմանով։ Նշված հարցադրումների վերլուծության արդյունքում հիմնավորվել է վարչական վարույթի մասնակցի լսված լինելու իրավունքի խախտման իրավաբանական հետևանքների վերաբերյալ նոր մոտեցումներ ու լուծումներ մշակելու և կիրառելու անհրաժեշտությունը, ինչը թույլ կտա ապահովել, մի կողմից, մարդու հիմնական իրավունքների պաշտպանությունը, իսկ մյուս կողմից՝ վարչարարության արդյունավետությունն ու հանրային շահի կենսագործումը։
Keywords: վարչարարություն; պատշաճ վարչարարություն; կրկնակի վարչարարություն; լսված լինելու իրավունք; վարչական ակտ; մարդու իրավունքների պաշտպանություն; վարչական մարմինների գործունեության արդյունավետություն; հանրային շահ