Միգրացիան որպես գլոբալիզացիայի արդյունք. Միգրանտներիիրավունքները գլոբալիզացված աշխարհում - Գևորգյան, Լիլիթ (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2024)
Միգրացիան դարձել է գլոբալիզացիայի ամենաաղաղակող արդյունքը, քանի որ տնտեսությունների և հասարակությունների փոխկապակցվածությունը ներկայումս գերազանցում է աշխարհագրական սահմանները աշխարհի տարբեր հատվածներում: Այս փաստաթուղթը ուսումնասիրում է միգրացիայի և գլոբալացման միջև կապը՝ հատուկ ուշադրություն դարձնելով միգրանտների իրավունքներին գլոբալիզացված տնտեսության համատեքստում: Այն ուսումնասիրում է միգրանտների համար գլոբալիզացիայի կողմից ներկայացված մարտահրավերներն ու հնարավորությունները, դրական և բացասական կողմերը՝ ուսումնասիրելով, թե ինչպես են տնտեսական, քաղաքական, սոցիալական, մշակութային և իրավական գործոնները ազդում նրանց իրավունքների և փորձի վրա: Վերլուծելով առկա գրականությունը և կենցաղային ապացույցները՝ այս փաստաթուղթը փորձում է պարզաբանել միգրանտների իրավունքների բարդությունները՝ ի դեմս համաշխարհային տնտեսական ուժերի: Ավելին, այն ուսումնասիրում է գլոբալացված դարաշրջանում միգրանտների պաշտպանությանն ու հզորացմանը նպաստող քաղաքականություններ և առաջարկություններ: Այս հետազոտության միջոցով աշխատությունը նպատակ ունի նպաստել միգրացիայի և գլոբալիզացիայի խաչմերուկի ավելի խորը ըմբռնմանը և ամբողջ աշխարհում միգրանտների համար ավելի ներառական և արդարացի քաղաքականությանը տեղեկացնելուն: Ուսումնասիրելով գլոբալիզացիայի և միգրացիայի պատճառներն ու փոխկապակցվածությունը՝ այս աշխատությունը փորձում է ապահովել որոշ իրավական հեռանկարներ հետագա քննարկման համար:
Keywords: միգրանտների իրավունքներ; միգրացիայի պատճառներ; գլոբալիզացիա և միգրացիա; միգրանտների իրավունքների խախտում; գլոբալիզացիայի հետևանքները