Իրավաչափ օպերատիվ-հետախուզական միջոցառումների տարանջատումը հանցագործության պրովոկացիայից. Մարդու իրավունքների եվրոպական դատարանի չափանիշները - Բարսեղյան, Գևորգ; Ղազինյան, Գագիկ (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2024)
Հոդվածը նպատակ է հետապնդում Մարդու իրավունքների եվրոպական դատարանի կողմից մշակված չափանիշների մանրամասն ոսումնասիրման և համակարգված ներկայացման արդյունքում հանցագործության պրովոկացիայի քրեականացման հիմնավոր առաջարկ ներկայացնելու՝ հաշվի առնելով հանցագործության իրավաչափ պրովակացիայի գաղափարը և դրա առանձնահատկությունները։Դրված նպատակին հասնելու համար հոդվածում վերլուծվել են օպերատիվ-հետախուզական գործունեության արդյունքում ստացված տվյալների իրավաչափության և օրինականության վիճարկման հարցերով Մարդու իրավունքների եվրոպական դատարան ներկայացված դիմումների քննության արդյունքներով Դատարանի ձևակերպած չափանիշները, որոնք հնարավորություն են տալիս իրավաչափ օպերատիվ-հետախուզական միջոցառումները տարանջատելու հանցագործության պրովոկացիայից։ Այդ չափանիշների բովանդակության հաշվառմամբ՝ դրանք պայմանականորեն դասակարգվել են որոշակի խմբերի։Հոդվածում իրականացված հետազոտության արդյունքում առաջարկվել է այլ պետությունների և միջազգային հաջողված փորձի հաշվառմամբ համապարփակ քրեականացման ենթարկել հանցագործության պրովոկացիան։ Միևնույն ժամանակ, արժևորելով իրավաչափ պրովոկացիան՝ առաջարկվել է ամրագրել քրեաիրավական նորմ, որով այն կհամարվի քրեական պատասխանատվությունը բացառող հանգամանք։
Keywords: օպերատիվ-հետախուզական միջոցառում; օպերատիվ-հետախուզական միջոցառման իրավաչափություն; հանցագործության պրովոկացիա; ոստիկանական ծուղակ; իրավաչափ պրովոկացիա; Մարդու իրավունքների եվրոպական դատարան; Մարդու իրավունքների եվրոպական կոնվենցիա; քրեական օրենսգիրք