ԻՆՔՆՈՒԹՅՈՒՆԸ ԵՎ ԴԻՍՈՑԻԱՏԻՎ ԳՈՐԾԸՆԹԱՑԸ - ՄԻՔԱՅԵԼՅԱՆ ՎԼԱԴԻՄԻՐ (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Փիլիսոփայություն, Հոգեբանություն, 2019)
ընթացող զարգացման գործընթացը վերափոխվում է հոգեմարմնական հիվանդագին հակադրության: Դիսոցիատիվ գործընթացում անձը «սահընկնում է» չտարբերակված հոգեկան իրականության մեջ, դուրս է ընկնում գծային ժամանակից, միասնական Ես-ը մասնատվում է ինքնավար մասնակի անձերի: Դիսոցացիան փորձում է անձին պաշտպանել հուզական տրավմայից՝ բառացիորեն մասնատելով ապրումները մասերի և մեկուսացնելով դրանք միմյանցից ամնեստիկ խոչընդոտների օգնությամբ: