Արդի հասարակության սոցիալական գործընթացներն ու արժեքային կողմնորոշիչները - Յարալյան Կարինե (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Փիլիսոփայություն, Հոգեբանություն, 2018)
Արդի տեղեկատվական-տեխնոլոգիական փոփոխությունների արագացող տեմպերը խիստ արդիական են դարձրել սոցիալ-հոգեբանական հարմարման խնդիրը: Մարդը հայտնվել է ապակենտրոնացված, հարափոփոխ աշխարհում, որի դինամիկան մի կողմից վտանգավոր է, մյուս կողմից՝ գրավիչ: Այս պարագայում սեփական «շանս»-ի իրացումը հնարավոր է միայն բացառիկ ճկունություն և մոբիլություն դրսևորելու դեպքում, ինչը ենթադրում է, որ ժամանակակից մարդը պետք է վերաիմաստավորի նաև իր արժեքային կողմնորոշումները: Պատահական չէ, որ ժամանակակից մարդու ինքնաներկայացման և ինքնակողմնորոշման պահանջը նրան մի կողմից մղում է ստեղծագործության ու նորարարության, մյուս կողմից՝ հոգատարության և համամասնակցության համատեքստում հնարավորություն է տալիս հաստատելու բանական էգոիզմի համակարգը՝ որոշ չափով հաղթահարելով գոյության և պիտոյականության կապը: