Էսթետիկական և էթիկական էկզիստենցիաներ. մի մարգարեության պատմություն: Էսթետիկական և էթիկական էկզիստենցիաներ. մի մարգարեության պատմություն - Քալաշյան Մարինա (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Փիլիսոփայություն, Հոգեբանություն, 2021)
Այս հոդվածը նվիրված է XXI դարում մարդու էքզիստենցիալ կողմնորոշման կարևորագույն հարցին: Փորձ է արվել դարաշրջանի մարդաբանական յուրահատկությունը բացահայտել անձին՝ էթիկական և էսթետիկական հայեցակետերից դիտարկելու միջոցով: Հետազոտության համար մեթոդաբանական հիմք է հանդիսացել Սյորեն Կյերկեգորի էթիկ-էսթետիկական ուսմունքը: Էթիկական և էսթետիկական էքզիստենցիաների պատմա-փիլիսոփայական վերլուծության արդյունքում արված հետևության համաձայն նեկայումս գերակշռող տարածում ունեցող էսթետիկական կեցությունը իրականում միակ հնարավոր ուղին չէ: Պաշտպանվում է թեզն առ այն, որ ինչպես էթիկական, այնպես էլ էսթետիկական կեցության մոդելներն ունեն մեկ ծագման աղբյուր, որը սուբյեկտիվիզմի գաղափարախոսությունն է: