Անձի նույնականության դիսոցիատիվ խանգարման հնարավոր մեխանիզմները - Միքայելյան Վլադիմիր (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Փիլիսոփայություն, Հոգեբանություն, 2013)
Անձի նույնականության դիսոցիատիվ խանգարումը մի կողմից կարող է դիտվել որպես բացասական պաշտպանական մեխանիզմ, մյուս կողմից՝ որպես ամբողջական հոգեկան գործունեության ձևավորման անհաջող փորձ: Անձի նույնականության խանգարումը կարող է դիտվել նաև որպես ներանձնային կոնֆլիկտների լուծման փորձ: