Հոգեբանական ծառայությունների ոլորտում գիտական և կիրառական մոտեցումների համեմատական վերլուծություն - Բաբաջանյան Իրինա (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Փիլիսոփայություն, Հոգեբանություն, 2023)
Հոդվածում կատարվում է հոգեբանական գնահատման և պրակտիկ մեթոդների (խորհրդատվություն, թերապիա, թրենինգ, սեմինար և այլն) կիրառման ժամանակակից մոտեցումների համեմատական քննություն, որոնք ստացվել են գիտական ​​գրականության և հոգեբանական կենտրոնների համացանցային ռեսուրսների բովանդակային (կոնտենտ) վերլուծությամբ: Հետազոտության արդիականությունը պայմանավորված է սոցիալ-տնտեսական և հոգեբանական բնույթի ժամանակակից մարտահրավերներով և փոխակերպումներով, ինչպես նաև ներկայումս հետազոտության, խորհրդատվության և թերապիայի պայմանների ձևափոխմամբ: Դիտումների և գիտական ​​տեղեկատվության ընդհանրացումը ցույց է տալիս, որ վերջին տարիների փոփոխությունները ազդել են հոգեբանական ծառայության կողմերի՝ հոգեբան-շահառու փոխհարաբերությունների վրա: Տեսական վերլուծությունից եզրակացնում ենք, որ հոդվածների և ուսումնասիրությունների հեղինակները միշտ չէ, որ նշում են հոգեբանների միջազգային կամ ազգային միությունների ընդունած չափանիշները: Դժվար է գնահատել նաև տարբեր երկրներում կատարված ուսումնասիրությունների հավաստիությունը, քանի որ հստակեցված չեն հետազոտող հոգեբանի էթիկական սկզբունքները։ Այս առանձնահատկությունը պարզվել է հոգեբանական կենտրոնների պաշտոնական ինտերնետային էջերի բովանդակությունը վերլուծելիս (ընդհանուր N=124 տարբեր երկրների համար): Համալիր վերլուծությունը հնարավորություն է տվել որոշելու հոգեբանական ծառայությունների մատուցման, առաջխաղացման և դիրքավորման առանձնահատկությունները երեք երկրներում (Հայաստան, ԱՄՆ, Ռուսաստան):