Անձնային գծերի և դրդապատճառների դերը մանկավարժների կոմպետենցիաների դրսևորումներում - Պապոյան Վարդուհի; ԳԱԼՍՏՅԱՆ ԱԼԻՆԱ; ՍԱՐԳՍՅԱՆ ԴԻԱՆԱ; ԿԱՐԱՊԵՏՅԱՆ ՄԻԼԵՆԱ (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Փիլիսոփայություն, Հոգեբանություն, 2023)
Հոդվածում ուսումնասիրվում և կարևորվում են անձնային գծերը, անձի որակները և դրդապատճառները, որոնք մանկավարժների կարողունակությունների ձևավորման և զարգացման հիմք են։ Անձնային գծերն ու անձի որակները, որոնք բխում են ավելի կայուն անձային բնութագրիչներից, ինչպես նաև դրդապատճառները ոչ միայն մանկավարժի գործունեության, այլև նրա մասնագիտական ունակությունների հիմնարար մասն են։ Հետազոտությունն իրականացվել է ՀՀ ինչպես քաղաքային, այնպես էլ համայնքային դպրոցների 115 մանկավարժների շրջանում։ Տվյալներից վալիդության պահանջները բավարարել են 99 հետազոտվողների արդյունքները։ Հետազոտության համար օգտագործվել է անձի հինգգործոնային մոդելը՝ անձնային որակների և մոտիվացիայի միջև փոխհարաբերակցությունը պարզելու նպատակով: Արդյունքների վերլուծությունը հավաստում է, որ կարողունակության ձևավորման և զարգացման համար մանկավարժների շրջանում նշանակալի է այնպիսի անձնային որակների դերը, ինչպիսիք են բարյացակամությունը, գիտակցվածությունը, փորձի նկատմամբ բաց լինելը, հաղորդակցման բնութագրերը և ներքին մոտիվացիան: Ներքին մոտիվացիան, ի տարբերություն արտաքինի, ներկայացվում է որպես բավարարվածություն բուն գործընթացից և աշխատանքի արդյունքից, ինչպես նաև դիտարկվում է տվյալ գործունեության մեջ որպես առավել ամբողջական ինքնաիրացման հնարավորություն: Այն դրսևորվում է, երբ մանկավարժի գործունեությունը առաջնային նշանակություն է ունենում անձի համար։