Ծեսը որպես անձի երկու իրականությունները կապող օղակ - Միքայելյան, Էրիկ (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Փիլիսոփայություն, Հոգեբանություն, 2017)
Ծիսական ակտիվությունը կպչուն վիճակների նևրոզի համատեքստում անձի սոցիալական և մոգական իրականությունների համադրում է: Այդ գործընթացի նևրոտիկ կողմը կարելի է դիտել որպես անձի հարմարվողականության համակարգի և անձի ու սոցիալական միջավայրի փոխհամագործակցության գործընթացի խաթարում: Ծիսական գործողություններում տեսանելի է պաթոլոգիկ գործառական համակարգերի կրկնություն, որոնք անհամարժեք են օբյեկտիվ իրականությանը:
Keywords: ծես, իրականություն, անձ, նևրոզ, իմաստ, կոմպուլսիվ ծես, Եսկերպար, դիրքորոշում, հոգեկան կյանք