Սոցիալական հիշողության գործառական առանձնահատկությունները փոխակերպվող հասարակությունում - Ղարագուլյան, Արման (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Փիլիսոփայություն, Հոգեբանություն, 2014)
Սոցիալական հիշողությունը` որպես հասարակության կոլեկտիվ փորձի պահպանման և փոխանցման համակարգ, փոխակերպվող հասարակության պայմաններում ձեռք է բերում առանձնահատուկ նշանակություն: Այս համատեքստում սոցիալական հիշողությունը նաև համակարգի զարգացման ծրագրերի ամբողջությունն է, որի մեջ ամրագրված տեղեկատվության համապատասխանությունից և ընկալման ունակությունից է նաև կախված՝ արդյոք հասարակական բարեփոխումները կհասնե՞ն նախանշված նպատակին, թե՞ կձախողվեն: Ըստ այդմ, հոդվածում կարևորվում է փոխակերպվող հասարակությունում տեղեկատվական ներգործության ուղղությունների և հնարավոր հիմնախնդիրների վերլուծությունը:
Keywords: սոցիալական հիշողություն, տեղեկատվական ծրագիր, փոխակերպվող հասարակություն, պատմական հիշողություն, տեղեկատվական մեկուսացում, հետխորհրդային հիշողություն, հասարակական ինստիտուտներ, ժողովրդավարություն, արժեհամակարգ