Անձի ազատության տեղը ճգնաժամային ժամանակաշրջանի գլոբալացված հասարակական-քաղաքական մոդելում - Շիոշվիլի, Իրմա (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Փիլիսոփայություն, Հոգեբանություն, 2013)
Ժամանակակից աշխարհը բնութագրվում է ճգնաժամային ընդգծված հատկանիշներով: Նման հասարակական-քաղաքական իրավիճակում անձի ազատության հարցը ձեռք է բերում նոր չափում` իր ունիվերսալ բնույթի շնորհիվ շարունակելով հանդիսանալ առաջընթացի բարձրագույն չափանիշը: Հոդվածում սոցիալ-փիլիսոփայական տեսանկյուններից քննարկվում են անձի տեղը և անձի ազատության հիմնախնդիրները ժամանակակից անցումային շրջանում: