Անկասելի առաջադիմության մարդաբանական հատուցումը - Սողոմոնյան, Գագիկ (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Փիլիսոփայություն, Հոգեբանություն, 2021)
XX դարի երկրորդ կեսից մարդիկ հիասթափվեցին արևմտյան քաղաքակրթության գաղափարաբանությունից: Ձևավորվում է չինքնորոշվող, սոցիալական կարծրատիպերին ու պայմանականություններին կուրորեն հետևող, ու ցուցադրական ակտիվությամբ ապրող : Գործողությունների շահամիտման որոշիչ ազդակ է դառնում սպառողական հասարակության գերագույն արժեքը՝ հաճույքը: Տնանկությունը, ասել է թե՝ օտարումը դառնում է աշխարհի ճակատագիրը: Այս իմաստով ընկալված տնանկությունը նշանակում է անիսկականություն, մարդկային կեցության ռեդուկցիա դեպի առասպելականը, , որտեղ կորսվում է կյանքի ներքին ամբողջականությունը:            Վերլուծելով արժեքային համակարգը, գործողություններն ու վարքը՝ հեղինակը հանգում է այն եզրակացությանը, որ չհայտնվելու համար անհրաժեշտ է իրականացնել պահպանողական հեղափոխություն, որպեսզի մարդու բարձրագույն հոգևոր կողմնորոշիչը լինի ոչ թե սոսկ առաջընթացը, այլ հավերժ վերադարձը,  ավելի ճիշտ՝ վերադարձը հավերժականին, վերադարձը մարդու համընդգրկուն ամբողջականությանը:
Keywords: աաջադիմապաշտություն; ճգնաժամ; անորոշություն; օտարում; տնանկություն; բեմականացված հասարակություն; մարդ-մանիպուլյատոր; միաչափ մարդ; մարդաբանական ճգնաժամ; վերադարձ հավերժականին