«Ես գործում եմ և գիտեմ, որ գործողը ես եմ». ի՞նչ է ագենտությունը և ինչպե՞ս է այն դրսևորվում - Գրիգորյան, Անի (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Փիլիսոփայություն, Հոգեբանություն, 2021)
Հոդվածը նվիրված է ագենտության ուսումնասիրության նեյրոգիտական և հոգեբանական հիմնական տեսական մոտեցումների վերլուծությանը: Ներկայացված են այս հիմնախնդրով զբաղվող տարբեր հեղինակների սահմանումներ: Փորձ է արվել՝ ուրվագծելու ագենտության դրսևորման հիմնական առանձնահատկությունները, որը կարող է հիմք հանդիսանալ վերջինիս էմպիրիկ ուսումնասիրության համար:
Keywords: ագենտություն; ագենտ; գլխուղեղի շրջաններ; առաջընթացային և հետընթացային ագենտություն; ինտենցիոնալություն; գործողության արդյունքների կանխատեսում և վերահսկում