Ինքնութենական «երկվությունը» պատմաքաղաքական լուսանցքայնացման համատեքստում (Հ. Ասատրյանի օրինակով) - Սարգսյան, Արմեն (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Փիլիսոփայություն, Հոգեբանություն, 2021)
Հոդվածը նվիրված է Հայկ Ասատրյանի իմաստասիրական ժառանգության օրինակով պատմաքաղաքական լուսանցքայնացման հետ կապի համատեքստում ինքնութենական երկվություն երևույթի վերլուծությանը: Թեպետ հայ մտածողը չի օգտագործել ինքնութենական երկվություն և լուսանցքայնացում եզրերը, այնուեամենայնիվ իր ստեղծագործական ժառանգության մեջ հայոց հոգեբարոյական նկարագրի հարցը քննարկել է վերը նշված երևույթների հետ կապի շրջանակում: Ասատրյանի օրինակով հիմնավորվում է, որ հայի ինքնութենական երկվությունը կմնա խոչընդոտ  նրա պատմական զարգացման ճանապարհին, եթե նա հրաժարվի հոգենորոգումից, նոր ճշմարտությունների հարազատումից, նպատակադրումից և այն կյանքի կոչելու կամքից:
Keywords: Ինքնություն; ինքնութենական երկվություն; հայ; հոգենորոգում; պատմաքաղաքական լուսանցքայնացում; ինքնագերազանցում; նպատակ