Դավադրապաշտական տեսությունների տարածման դրական և բացասական հետևանքների համեմատական վերլուծություն - Բաբաջանյան, Լևոն (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Փիլիսոփայություն, Հոգեբանություն, 2024)
Հոդվածը նվիրված է դավադրապաշտական տեսությունների տարածման սոցիալ-հոգեբանական, սոցիալ-քաղաքական, իմացաբանական հետևանքների համեմատական վերլուծությանը։ Հոդվածում, մասնավորապես, ցույց է տրվել, որ, չնայած այն հանգամանքին, որ դավադրապաշտական տեսությունների տարածումը հումանիտար և հասարակագիտական ակադեմիական շրջանակներում հիմնականում բացասական համբավ ունի, սակայն դրանց տարածման հետևանքները չի կարելի միանշանակորեն գնահատել որպես բացասական երևույթ։ Հոդվածում օգտագործվել են խնդրի վերաբերյալ միջգիտակարգային էմպիրիկ և տեսական ուսումնասիրությունների արդյունքները, անդրադարձ է կատարվել դավադրապաշտական տեսությունների տարածման սոցիալ-հոգեբանական, սոցիալ-քաղաքական, այնպես էլ իմացաբանական հետևանքների գնահատմանը։ Որպես դավադրապաշտական տեսությունների տարածման բացասական հետևանքներ՝ ներկայացվել են քաղաքական հաստատությունների նկատմամբ անվստահության խորացման, ժողովրդավարությանը սպառնալիքների, գիտության և գիտականության մերժողականության, սոցիալ-հոգեբանական խոցելիության դրսևորումները, իսկ որպես դրական հետևանքներ՝ քաղաքական թափանցիկության և հաշվետվողականության ընդլայնման, իրական դավադրությունների բացահայտման, աշխարհում մարդու ճանաչողական ադապտացման գործոնները։ Համեմատական վերլուծության արդյունքում եզրակացվել է, որ նախ դավադրապաշտական տեսությունների տարածման բացասական հետևանքները գերազանցում են դրական հետևանքներին, այնուհետև՝ դրական հետևանքներն ունեն կարճաժամկետ, մինչդեռ բացասական հետևանքները՝ երկարաժամկետ ազդեցություն։ Հոդվածի արդյունքները կարող են կիրառվել հումանիտար և հասարակագիտական հետազոտություններում, հանրային և պետական քաղաքականությունների մշակման գործում։
Keywords: դավադրապաշտական տեսություններ; դավադրապաշտություն; ճանաչողական կողմնակալություններ; համեմատական վերլուծություն; քաղաքական նարրատիվներ; պոպուլիզմ; քաղաքական օտարում