Տեղեկութահոգեբանական ներգործությունը՝ որպես զինծառայողների մարտական ակտիվության աստիճանը պայմանավորող կարևոր գործոն - Բաղդասարյան, Սվետլանա (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Փիլիսոփայություն, Հոգեբանություն, 2024)
Ժամանակակից պատերազմում տեղեկատվական-քարոզչական գործողությունների, տեղեկատվական (հոգեբանական) օպերացիաների դերի ու ռազմական նշանակության էապես աճը արմատապես փոխել են պատերազմի բնույթը՝ նպատակ ունենալով քիչ ռեսուրսներով, առանց ռազմական ուժի կիրառման ազդելու հակառակորդ պետության ղեկավարության, կոնկրետ մարդկանց հոգեվիճակների, զինված ուժերի բարոյահոգեբանական վիճակի, ինչպես նաև ամբողջ բնակչության դիրքորոշումների, տրամադրությունների վրա: Պատահական չէ, որ արդի պատերազմում «ծանրության կենտրոնը» դարձել է հակառակորդի ԶՈՒ-ի զինծառայողների մտավոր կարողությունները, հուզակամային հատկությունները՝ նպատակ ունենալով բարոյական հյուծման, անզորության, տագնապի, նյարդահոգեկան անկայունության զգացման ձևավորմամբ նվազեցնել մարտական ակտիվությունը և նպատակի կարևորությունը: Սույն հոդվածի նպատակն է համապարփակ ուսումնասիրել արդի պատերազմի տիրույթում տեղեկութահոգեբանական ներգործության դերն ու նշանակությունը՝ ցույց տալով դրա ազդեցությունը զինծառայողների մարտական ակտիվության վրա: Նպատակին հասնելու համար օգտագործվել են միջգիտակարգային տեսական վերլուծության հետևյալ մեթոդները՝ համեմատական, ընդհանրացման, համակարգման: ՈՒսումնասիրության արդյունքում եկանք այն եզրահանգման, որ արդի պատերազմում առաջնային նշանակություն ունեն տեղեկատվական-քարոզչական և հոգեբանական ձեռնարկումները, որոնք հնարավորություն են տալիս քիչ ռեսուրսներով հասնել ցանկալի նպատակի, նույնիսկ նախքան մարտական գործողությունները: Զինծառայողների մարտական ակտիվության բարձրացմանը նպաստող կարևոր գործոններից՝ տեղեկույթի ճշգրտությունը և բացասական տեղեկութահոգեբանական ներգործությունից պաշտպանվածությունը  հնարավոր է իրականացնել մարտական, այդ թվում հոգեբանական պատրաստման ընթացքում:
Keywords: զինծառայողներ; մարտական ակտիվություն; տեղեկութահոգեբանական ներգործություն; ժամանակակից պատերազմներ; ծանրության կենտրոն; մարտական պատրաստում; բարոյալքում; կամքի կոտրում; արտաքին և ներքին գործոններ: