Դոկտոր Յոհան Ֆաուստի կերպարանափոխությունները. Ֆաուստից մինչև ֆաուստականություն - Առաքելյան Արա (ԲԱՆԲԵՐ ԵՐԵՎԱՆԻ ՀԱՄԱԼՍԱՐԱՆԻ. ԲԱՆԱՍԻՐՈՒԹՅՈՒՆ, 2021)
Հոդվածը նվիրված է համաշխարհային գրականության նշանավոր հուշարձաններից մեկի՝ Ֆաուստի մասին միջնադարի գերմանական լեգենդի և դրա շուրջ ստեղծված գրական տարաբնույթ երկերի քննությանը: Հրապարակման օրվանից առ այսօր ֆաուստի կերպարը չի դադարում մնալ գրական և գիտական հանրության ուշադրության կենտրոնում: Լեգենդի տեքստի հիման վրա դարերի ընթացքում ստեղծվում են գրական մշակումների, մեկնաբանությունների, նմանակումների և վերարտադրությունների հարուստ գրականություն: Դարաշրջանից դարաշրջան Ֆաուստի կերպարը մաքրվում է իր միջնադարյան խանձարուրից, ստանում նորանոր իմաստային գծեր, ինչ-որ չափով անգամ վերադառնում իր նախնական միֆականությանը: