Գրական ազդեցությունների և կապերի խնդիրները Էդ. Ջրμաշյանի աշխատություններում - ՋԱՆՓՈԼԱԴՅԱՆ ՄԱԳԴԱ (ԲԱՆԲԵՐ ԵՐԵՎԱՆԻ ՀԱՄԱԼՍԱՐԱՆԻ. ԲԱՆԱՍԻՐՈՒԹՅՈՒՆ, 2021)
Հոդվածում լուսաբանված և արժևորված են ակադ. Էդ. Ջրբաշյանի այն աշխատությունները, որոնցում քննվում են հայ գրականության հարցերը գրական ազդեցությունների և կապերի համատեքստում: Այդ հարցերը միշտ եղել են գիտնականի սևեռուն ուշադրության կենտրոնում: Նշված խնդիրներին նվիրված բազմաթիվ գործեից առանձնացված և վերլուծված են մի քանի հոդվածներ, ինչպես նաև «Պուշկինը և հայ բանաստեղծները» մենագրությունը: Էդ Ջրբաշյանի աշխատանքները թե՛ ամենատարբեր խնդիրների հարցադրումով, թե՛ փաստական հարուստ նյութի հիման վրա դրանց բազմակողմանի բացահայտումներով, թե՛ եզրակացությունների հիմնավորությամբ ակնհայտորեն վկայում են հայ գրականագիտության մեջ գրական կապերի և ազդեցությունների ուսումնասիրման ասպարեզում գիտնականի ներդրած ծանրակշիռ ավանդի մասին: