Դիտարկումներ դատալեզվական փորձաքննության մասին - Սարգսյան Լիանա (ԲԱՆԲԵՐ ԵՐԵՎԱՆԻ ՀԱՄԱԼՍԱՐԱՆԻ. ԲԱՆԱՍԻՐՈՒԹՅՈՒՆ, 2021)
ՀՀ-ում դատալեզվաբանական փորձաքննությունը նորաստեղծ և զարգացող ոլորտ է: Ձևավորվելով և իրացվելով գործնական միջավայրում` անտեսված է մնացել տեսական դրույթներ մշակելու և դրանք իրացնելու, մեթոդաբանության, փորձագետներ պատրաստելու և այլևայլ հարցերում: Որպես միջգիտակարգային երևույթ` չունի մշակվածության բավարար չափ. հստակ նկարագրված չեն փորձաքննություն կատարելու կառուցվածքային և բովանդակային առանձնահատկությունները: Օրենքը ինչ-որ առումով ոչ բավարար պահանջներ և չափանիշներ է սահմանում փորձագետի համար: Հաշվի առնելով երևույթի կարևորությունը` ներկայումս անհրաժեշտություն է առաջանում զարգացնելու և կատարելագործելու լեզվաբանական փորձաքննության բնագավառը, մասնավորապես` ներդնելու լեզվաբան փորձագետ պատրաստելու հիմնավոր համակարգ: