Պատերազմի ընթացքում հանցագործությունների լուսաբանման որոշ առանձնահատկություններ Ղարաբաղյան հակամարտության համատեքստում - Hambardzumyan, Naira (ԲԱՆԲԵՐ ԵՐԵՎԱՆԻ ՀԱՄԱԼՍԱՐԱՆԻ. ԲԱՆԱՍԻՐՈՒԹՅՈՒՆ, 2022)
Պատերազմների, զինված բախումների ընթացքում կողմերի պատերազմական հանցագործությունները, մարդկության դեմ հանցագործությունները և այլն պրոֆեսիոնալ ու նպատակային լուսաբանելու համար անհրաժեշտ են ոչ միայն լրագրողական մասնագիտական գիտելիքներ և հմտություններ, այլև նեղ մասնագիտական որոշակի պատրատվածություն, այդ թվում՝ հակամարտության պատմական հիմքերի, քաղաքական փուլային զարգացումների, միջազգային կազմակերպությունների գործունեության, իրավասությունների շրջանակների մասին տեղեկացվածության բարձր մակարդակ, միջազգային իրավունքի տարբեր ճյուղերի իմացություն, միջազգային դատարաններում լրագրողների աշխատելու հնարավորությունների, հավատարմագրման կարգի, պատերազմական հանցագործությունների քննության ժամանակ միջազգային դատարանում աշխատելաոճի, ձևերի մասին գիտելիքներ և այլն։ Դրանք կարող են օգնել համադրելու փաստերը, հետաքննություններ սկսելու, բացահայտելու խնդիրները, իրազեկելու հանրությանը այն կարևորի մասին, ինչը տեսանելի է բոլորին, և որ ամենակարևորն է, կարող են ուղենիշ լինել հակամարտության, դրա շուրջ ծավալվող աշխարհաքաղաքական գործընթացների վերաբերյալ նոր հայացքների ու նոր ընկալումների ձևավորման հարցում։ Հոդվածում հետազոտության թեման արծարծվում է Ղարաբաղյան հակամարտության համատեքստում, մասնավորապես՝ 44-օրյա պատերազմի։