Հայերենի շարահյուսության մի քանի վիճարկելի խնդիրների շուրջ - Զաքարյան Հովհաննես (ԲԱՆԲԵՐ ԵՐԵՎԱՆԻ ՀԱՄԱԼՍԱՐԱՆԻ. ԲԱՆԱՍԻՐՈՒԹՅՈՒՆ, 2022)
Սույն հոդվածը հետևյալ երեք խնդիրների մասին է։ • Լեզվական գծային միավորները՝ ըստ իրենց գրաված դիրքի, սկզբունքորեն ունեն ոչ թե երեք բնութագրեր՝ առաջադաս, միջադաս, վերջադաս, այլ չորսը։ Չորրորդը շրջադաս դիրքն է, երբ բնութագրվող միավորը պարփակում՝ շրջապատում է մեկ այլ միավոր։ Շարահյուսական մակարդակում այս դիրքը սովորաբար նույնացվում է միջադաս դիրքի հետ, սակայն հաշվարկման համակարգի անթույլատրելի փոփոխությամբ։ • Միջանկյալ միավոր համարվող այն միջադաս կառույցները, որոնք առաջադաս դիրքում գլխավոր նախադասություններ են, իրականում այդ նույն արժեքն ունեն և նույն գործառույթն են կատարում ցանկացած դիրքում։ • Սակայն, ուրեմն շաղկապները, որոնք միջադաս (կամ վերջադաս) դիրքում ձեռք են բերում վերաբերականի երանգ, բնավ չեն կորցնում շաղկապի իրենց դերը և չեն ստանում խոսքիմասային տարարժեքություն։